Sustainability

De Rottebokaal is, als een van de grootste roeiwedstrijden van Nederland met meer dan 3500 bezoekers jaarlijks, zich zeer bewust van haar invloed op het milieu. Dit jaar is een duidelijk doel gesteld, die we op alle facetten van de wedstrijd proberen toe te passen. Namelijk; de Rottebokaal zo milieuvriendelijk mogelijk maken. Derhalve zijn een aantal doelen gesteld: recyclebare bekers, verspilling minimaliseren, meer vegetarische opties en milieubewustzijn creëren bij bezoekers.

In samenwerking met onze partner Heineken Silver worden de dranken geschonken in recycled PET (rPET) bekers. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een muntensysteem, waarbij de munten gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar materiaal. Elke bezoeker ontvangt een ecotoken waarmee het eerste drankje gekocht kan worden. Vervolgens worden bezoekers aangespoord om hun gebruikte rPET bekers in te leveren bij het bestellen van hun volgende drankje. Mocht de bezoeker geen ecotoken of lege rPET bekers meer hebben, dan wordt er een munt extra in rekening gebracht bij de bestelling van een nieuw drankje. 

Om de roeiprestaties te ondersteunen, wordt er een voedzame lunch en een BBQ verzorgd. Ook hier is het van belang om dit zo duurzaam mogelijk te organiseren. Zo wordt verspilling geminimaliseerd door een gepast inkoopbeleid. Daarnaast worden de maaltijden in zo min mogelijk verpakkingsmateriaal geserveerd, om de afvalproductie te beperken. Aangezien het consumeren van vlees erg schadelijk is voor het milieu, wordt er een vega(n) optie aangeboden om zo de bezoekers zelf een bewuste keuze te laten maken. De voedseloverschotten worden na afloop gedoneerd aan de voedselbank, om zo het weggooien van voedsel te voorkomen en een steentje bij te dragen aan gezinnen met beperkte financiële middelen.

De klimaatcrisis is echter een probleem waar wij allen mee geconfronteerd worden. Daarom vragen wij ook aan de bezoekers van de Rottebokaal om rekening te houden met de impact van dit evenement op de natuur. In samenwerking met onze partner Renewi, worden er afvalbakken op het terrein geplaatst om zo het zwerfafval tegen te gaan. Er worden verschillende afvalbakken geplaatst om het afval te scheiden. Zo is het voor de bezoekers alleen nog maar de taak om hun afval in de juiste container te gooien!